Elektrische spierstimulatie of ESS

Bij elektrische spierstimulatie of ESS zorgen nauwkeurig gecontroleerde elektrische impulsen voor een directe prikkeling van de motorische zenuw. Op deze manier wordt de desbetreffende spier tot contractie gebracht. ES is dan ook geindiceerd als hulpmiddel bij ondermeer:
  • postoperatieve revalidatie (versterken m. quadriceps femoris na een VKB letstel),
  • pulmonale revalidatie bij COPD,
  • detonisatie van de spier in de acute fase van een spierscheur,
  • circulatie bevorderen bij ernstige veneuze insufficientie,
  • Plexus- en perifere zenuwletsels,
  • Spierversterking bij atleten.
ESS zal afhankelijk van de patholgie en de fase van herstel (belastbaarheid) worden gecombineerd ofwel vervangen worden door gerichte oefentherapie.

In de praktijk ‘move2improve’ hebben we ons oog laten vallen op de toestellen van het zwitserse bedrijf Compex, de marktleider op het vlak van elektrostimulatie (afbeelding 6). Effectiviteit, veiligheid en gebruikscomfort zijn hierdoor gegarandeerd. De laatste evolutie in het toepassen van ESS zal hieronder worden uitgelegd.
Compex heeft de ‘Muscle intelligence’ of Mi – technologie ontwikkeld, die het mogelijk maakt om de stimulatieparameters aan te passen aan de individuele fysiologische kenmerken van de patiënt. De Mi-sensor is de interactieve koppeling tussen de spier en de stimulator. Het is het onmisbare instrument dat het mogelijk maakt om de Mi – technologie op de stimulator te activeren, bepaalde fysiologische kenmerken van de spier te meten, ze te analyseren en de stimulatieparameters op af te stemmen.
De stimulator kan dus de stimulatiestroom nauwkeurig aan passen aan de individuele kenmerken van de patiënt. Dit leidt tot een duidelijke verhoging van het therapeutich effect en, niet geheel onbelangrijk, tot een verhoging van het comfort van de patiënt.