Extracorporele ShockWave Therapy (ESWT)

Extracorporele ShockWave Therapy (ESWT) is de officiële volledige naam van deze therapie. Bij shockwave therapie worden met een apparaat krachtige geluidsgolven afgegeven op het te behandelen weefsel. Waarschijnlijk hebben deze geluidsgolven een gunstig effect op de pijn en op het herstel van bepaalde musculoskeletale aandoeningen zoals tenniselleboog, hielspoor, achillespeesontsteking. Omtrent deze stelling is er nog geen algemene consensus te vinden in de wetenschappelijke literatuur, hoewel sommige studies positieve resultaten weergeven op het vlak van pijnvermindering.

De piezo-electrische shockwave (afbeelding 1) die we gebruiken in de praktijk heeft het voordeel dat die krachtige geluidsgolven worden overgedragen op het lichaam in een convergente straal. Het voordeel van deze techniek is dat je zeer precies te werk kunt gaan bij het behandelen van bijvoorbeeld een peesletsel. Bij de vaak gebruikte pneumatische shockwave met een convergerende straal is het niet mogelijk om zo gericht te werken. Dit leidt vaak tot kneuzingen en bloedingen van het omliggende gezonde weefsel met vaak meer pijn tot gevolg na de behandeling.

De behandeling zelf kan met lichte pijn gepaard gaan. Andere bijwerkingen komen nauwelijks voor. Soms voelt het behandelde gebied de eerste uren nog wat pijnlijk of verdoofd aan, maar dit verdwijnt naarmate het lichaam zich hersteld.